Roboții devin mai sofisticați: autonomia mașinilor te sperie

de: Cojocaru Cristian
29 07. 2021

Inginerii creează roboții care devin tot mai sofisticați datorită autonomiei și a lucrurilor pe care le pot face. Cassie, este un robot biped care a reușit să stabilească un nou record în ceea ce privește autonomia și locomoția.

Robotul a înregistrat un nou succes după ce a alergat pe o distanță de cinci kilometri cu o singură încărcare, fără a fi legat la cabluri. Mașina servește ca bază pentru robotul de livrare Agility Robotics Digit, așa cum notează TechCrunch.

Inginerii Universității de Stat din Oregon au reușit să-l antreneze pe Cassie într-un simulator pentru a-i permite să urce și să coboare pe o scară fără a folosi camere sau LIDAR. Acum, inginerii din aceeași echipă au reușit să-l antreneze pe Cassie să ruleze folosind un algoritm de învățare profundă.

Potrivit echipei, Cassie a învățat tehnica ce i-a conferit capacitatea de a rămâne în poziție verticală fără a fi conectat la curent sau a se sprijini de ceva. Totodată, a știut și să își schimbe echilibrul în timpul alergării. A trebuit ca robotului să i se facă mai multe ajustări pentru a reuși această performanță.

Roboții sofisticați stabilesc noi recorduri

Yesh Godse, un student de la Laboratorul de Robotică Dinamică OSU, a explicat: „Învățarea prin întărire profundă este o metodă puternică în AI care deschide abilități precum alergarea, săriturile și mersul în sus și în jos pe scări”.

Echipa a testat mai întâi capacitatea lui Cassie făcându-l să ruleze pe o distanță de cinci kilometri, pe care a terminat-o cu un timp de 43 de minute și 49 de secunde. Cassie și-a terminat cursa în campusul OSU în 53:03. A durat puțin mai mult, deoarece a inclus șase minute și jumătate de rezolvare a problemelor tehnice.

Robotul a căzut o dată din cauza unei supraîncălziri a computerului și apoi din nou după ce a executat un viraj prea rapid. Dar Jeremy Dao, un alt membru al echipei din laborator, a spus că a fost capabil să „atingă limitele hardware-ului și să arate ce poate face”. Munca pe care o face echipa va contribui la extinderea înțelegerii locomoției picioarelor și ar putea face ca roboții bipedali să devină mai frecvenți în viitor.